Forum Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP

Przejdź do zawartości

hierarhia w osp

hierarhia w osp

Postprzez maryska45 poniedziałek, 26 kwi 2010, 14:25

Witam
Mam pytanie i wątpliwość, czy ktoś by wytłumaczyła taką kwestie ?!
Czy OSP będąca w KSRG ma większe przywileje od OSP nie będącej w KSRG ??
A konkretnie chodzi mi o coś takiego, inne jednostki z gminy przyjeżdżają na interwencje do jednego z sołectw gdzie działa OSP nie będąca w systemie. Miejscowa nie jest dysponowana ! Komentarz jest taki że wy nie jesteście w systemie ! Czy to na tym polega ??
Gzie znaleść coś więcej na temat KSRG zalet i wad ??
maryska45

Re: hierarhia w osp

Postprzez fireman90 poniedziałek, 26 kwi 2010, 21:59

maryska45 napisał(a):Gzie znaleść coś więcej na temat KSRG zalet i wad ??

Użyj funkcji "szukaj" (na górze po prawej)
Jajakobyły
fireman90

Postprzez sedi piątek, 7 maja 2010, 22:33

wszystko na temat KSRG znajdziesz na stronie KGPSP.
sedi

Postprzez huragan czwartek, 17 cze 2010, 14:49

Jeśli widzicie pożar w swoim sołectwie to nie czekajcie, aż ktoś zadzwoni na 998 i zostaniecie zadysponowani, tylko włączajcie syrenę i wyjeżdżajcie do akcji.

W przypadku przybycia jednostek OSP i PSP, obowiązany do przejęcia kierowania jest kierujący z jednostki zawodowej.
W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.
huragan

Postprzez nico sobota, 31 lip 2010, 18:56

W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.

A mnie uczono że dowodzi jednostka która jako pierwsza przybyła na miejsce lub PSP po przyjeździe.
KSRG niestety jest faworyzowane :/
nico

Postprzez huragan poniedziałek, 2 sie 2010, 07:33

3. Kierującym jest pierwszy przybyły na miejsce zdarzenia dowódca z jednostki, do czasu przybycia osoby posiadajacej uprawnienia do przejęcia kierowania.
4. W przypadku przybycia jednostek ochotniczych i zawodowych, obowiązany do przejęcia kierowania jest kierujący z jednostki zawodowej.
5. W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.

to z Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad kierowania i współdziałania jednostek ochrony przeciwpożarowej biorących udział w działaniu ratowniczym.
Chyba że jest nowe rozporządzenie, o którym nie wiem. Co do powyższego, to słyszałem że są konflikty między jednostkami z KSRG i z poza, ale nie widzę w przepisach żeby jednostki będace w KSRG miały jakieś większe prawa, przecież dalej są OSP.
huragan

Postprzez 1986lukasz czwartek, 12 sie 2010, 14:07

A mnie uczono na kursie PSP, że podczas udziału w akcji tylko jednostek OSP. Pierwsza jednostka będąca na miejscu nie należąca do KSRG musi oddać dowodzenie jednostce później przybyłej z KSRG.
1986lukasz

Powrót do Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy