Forum Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP

Przejdź do zawartości

Ubranie koerowcy OSP

Ubranie koerowcy OSP

Postprzez PIOTRUNIO niedziela, 25 lip 2010, 12:58

Czy istnieje a jeśli tak to gdzie jakiś zapis prawy zwalniający kierowcę OSP z wkładania ubrania bojowego podczas wyjazdu do akcji.Jak to się odbywa w Waszych jednostkach.
PIOTRUNIO

Re: Ubranie koerowcy OSP

Postprzez kamil237 niedziela, 25 lip 2010, 17:06

Nie ma takiego przepisu.
Kierowca jak i cała załoga musi jechać do akcji w kompletnym ubraniu bojowym.
I u nas tak też to wygląda, kierowca tylko podczas jazdy samochodem nie zakłada hełmu, poza tym komplet.
kamil237

Postprzez Bonk niedziela, 25 lip 2010, 18:48

Kolego Kamilu nie jestem pewny, czy masz rację.
Zauważ, że kierowcy PSP (przynajmniej u mnie) nie jeżdżą w mundurach bojowych, tylko w koszarowych.
Tak samo jest w przypadku OSP. Wydaje mi się, że musi mieć ze sobą mundur bojowy, jednakże do akcji może jechać w koszarowym.
Jeśli ktoś ma przepis dotyczący dojazdu do akcji - również chętnie go zobaczę.
Obrazek

Ochotnicza Straż Pożarna Łódź - Sikawa
osp.sikawa@vp.pl
Bonk

Postprzez kamil237 niedziela, 25 lip 2010, 22:14

Kolego Bonk zgadza się kierowcy często jeżdżą w koszarówkach ale to nie znaczy, że to jest zgodne z regulaminem, koledzy z PSP do zdarzeń typu: wypadki, usuwanie plamy oleju, itp często jeżdżą np. w spodniach od koszarówki i tylko w bluzie od nomexu co nie znaczy, że jest to zgodne z regulaminem. Robią tak z przyzwyczajenia i dla tego, że jest im tak wygodniej bo wiedzą, że nie ma potrzeby do takich akcji zakładać pełnego umundurowania i pocić się niepotrzebnie.
Ale mimo to do akcji, nie ważne jakiej jeździmy w pełnym umundurowaniu i nie ważne czy jestem kierowcą - mechanikiem, dowódcą czy szeregowym strażakiem. Mundury są dla naszego bezpieczeństwa i mamy je nosić mimo tego, iż często sami wiemy, że nie ma potrzeby zakładania bojówki i hełmu :) jadąc np. do otwarcia drzwi ale musimy to robić a przynajmniej powinniśmy.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/1115.htm

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)

z dnia 16 września 2008 r.

w sprawie szczegółowych warunków bezpieczeństwa i higieny służby strażaków Państwowej Straży Pożarnej

Rozdział 2

Wymagania bezpieczeństwa i higieny służby podczas używania środków transportu

§ 59. 1. Rozpoczęcie jazdy pojazdem pożarniczym następuje wyłącznie na rozkaz dowódcy, po upewnieniu się przez niego o zajęciu miejsc przez załogę, zamknięciu skrytek i drzwi pojazdu.
2. Dowódca lub dysponent pojazdu nie może żądać zwiększenia prędkości pojazdu, natomiast może, ze względów bezpieczeństwa, nakazać jej zmniejszenie.
3. Wyposażenie pojazdu oraz przewożony sprzęt są zamocowane w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie w czasie jazdy.

§ 60. 1. Kierujący może prowadzić pojazd pożarniczy bez zakładania hełmu.
2. Załodze pojazdu pożarniczego zabrania się w czasie jazdy:
1) wychylania się i otwierania drzwi;
2) zajmowania miejsc innych niż ustalone;
3) jazdy na stopniach i innych zewnętrznych elementach pojazdu;
4) palenia tytoniu;
5) opuszczania pojazdu;
6) prowadzenia zbędnych rozmów z kierowcą;
7) zdejmowania hełmów;
8) jazdy bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, w przypadku wyposażenia pojazdu w takie pasy.

§ 61. Na miejscu akcji pojazd ustawia się w sposób zapewniający bezpieczeństwo załogi i pojazdu, z zachowaniem możliwości manewrowania, w tym odjazdu lub ewakuacji.

Jak sami widzicie w rozporządzeniu jest mowa tylko i wyłącznie o tym, że kierowca może prowadzić bez zakładania hełmu. Nie ma nic na temat tego iż może jechać bez umundurowania bojowego lub jak napisałeś, że musi je tylko mieć ze sobą.
Ostatnio edytowano niedziela, 25 lip 2010, 22:31 przez kamil237, łącznie edytowano 1 raz
kamil237

Postprzez Artur niedziela, 25 lip 2010, 22:31

Tak to się zgadza co napisał kolega kamil237. W ubraniu bojowym jest bardzo nie wygodnie wiem bo jechałem za kierownicą w "nomexie" Widziałem też kontrolę w JRG i chłopaki łącznię z kierowcami opuszczali budynek strażnicy w samochodach w pełnym umundurowaniu
Komendant Gminny
Artur

Postprzez PIOTRUNIO poniedziałek, 26 lip 2010, 19:53

Ale drodzy druhowie. Pasowało by to znaleźć jakiś paragraf na to wszystko bo na razie to domniemania i prawo dla pracowników PSP.
PIOTRUNIO

Postprzez kamil237 poniedziałek, 26 lip 2010, 22:48

Kolego za chwilę poprosisz o paragraf w którym będzie napisane, że przed wyjazdem z remizy musisz otworzyć drzwi bo ty wolisz wyjeżdżać przy zamkniętych. Są rzeczy oczywiste i na ten temat nie powinno się dyskutować. Jest to jedna z podstawowych zasad BHP, że wszystkie czynności związane z udziałem w akcji (czyli również z dojazdem do niej) wykonujemy odpowiednio zabezpieczeni, czyli między innymi chodzi o ubranie bojowe, na szkoleniu BHP się spało?? :) Skoro PSP tak robi to i my powinniśmy bo to jest dla naszego bezpieczeństwa. A jeżeli nie chcecie aby wasz kierowca jeździł do zdarzeń w mundurze bojowym to niech nie jeździ. Wasza sprawa... Ale (nie życzę wam tego, tylko ostrzegam) niech w trakcie dojazdu do akcji zdarzy wam się nawet stłuczka i niech coś się stanie kierowcy, rozcięta noga, złamana ręka, cokolwiek, to z góry możecie zapomnieć o odszkodowaniu bo ubezpieczyciel będzie miał idealny wykręt, ponieważ kierowca nie był właściwie ubrany, czytaj: nie miał munduru bojowego który powinien mieć i on by go uchronił. (i ubezpieczyciel nie będzie pytał czy jest taki paragraf, bo jest to "oczywista oczywistość") :) Czy na serio aż takim problemem jest dla was jazda w nomexie? Po to je mamy aby w nich jeździć, dla własnego bezpieczeństwa i przestańmy kombinować...
kamil237

Postprzez Sylwek środa, 28 lip 2010, 14:41

Jazda w ubraniu specjalnym i butach specjalnych (może np typu Oficery?) to moim zdaniem proszenie się o wypadek. Dla mnie to jest problem i istotne pogorszenie bezpieczeństwa dojazdu.

Gdzieś na jakichś ćwiczeniach gdzie wiadomo, że spece z biur KM będą sprawdzać i oceniać jeździłem w ubraniu bojowym - drażnią mnie krępujące ruchy kufaje i portasy z których ciągle zsuwają się szelki a już operowanie pedałami w buciorach to masakra. Maks na co mogę się zgodzić to spodnie. Reszta ląduje w pierwszej skrytce po lewej - zakładam po dojeździe, czas rozpoznania jest wystarczający.

Chyba nigdzie na świecie kierowcy nie jeżdżą w ubraniach specjalnych. Angielskie samochody mają wydzielone miejsca w skrytce zabudowy na ubranie kierowcy i tak powinno być. Czy wszyscy strażacy na świecie są idiotami a polski rząd bez pytania ekspertów opracował doskonały przepis odnośnie BHP strażaków?

Kierowca ma mieć swobodę ruchów - nic nie powinno go krępować ani ograniczać widoczności.
Sylwek

Postprzez podymacz środa, 11 sie 2010, 11:21

A ja z kolei widziałem niedawno ubranie koszarowe, na którym wisiała specyfikacja i było wyraźnie napisane że: "ubranie może służyć do niektórych akcji ratowniczo - gaśniczych".

A swoją drogą, to kiedyś PSP jeździło przez długie lata w moro i było ok, a teraz już koszarówka to za mało? Nie ma to jak 30*C i usuwanie plam na rozgrzanej drodze w NOMEKSIE.....

Wszysto należy robić, ślepo trzymając się przepisów, tylko szkoda że osoby piszące przepisy najczęściej straż znają z za biurka i telewizji....
podymacz

Powrót do Porady prawne